Mer än 100 år av
passion och glädje i
Törsjö

Företaget med ett brinnande intresse för odling – Törsjöväxt AB. Ett familjeföretag som drivs av den sjunde och åttonde generationen lantbrukare på Närkeslätten, utanför Örebro. Vi träffade Magnus Pettersson, Alexander Pettersson och Johan Pettersson för att prata om deras passion och nyckelfaktorerna till företagets framgång.

OM FAMILJEN

Magnus, Sara och sönerna Johan och Alexander. Äldste sonen Johan och sambon med dottern Lillie är 2,5 år och bebisen Liv. Yngsta sonen Alexander och sambon med en 8 månaders bebis. Sen har vi hundarna Zelda en dvärgpinscher och lagotton Theo.

När vi sätter oss ner tillsammans med familjen Pettersson så märker vi direkt att det här är personer med mycket energi och starka viljor, men det som kanske ändå är mest slående hos dem alla är deras ödmjukhet.

Er gård, som nu även är ert företag, har en lång historia.
– Ja, det har den verkligen! Den ursprungliga gården fanns först i Törsjöby, detta var redan under 1800-talet, men på grund av lagaskifte fick gården flyttas ifrån byn och hamnade istället strax därutanför. Än i dag finns gården på denna plats. Innan var det en liten gård på 20 hektar, med några kor och grisar. Idag är gården 570 hektar och vi odlar spannmål och oljeväxter, åkerbönor, vall, kvarnvete och grynhavre. Som ni hör så har vi ett väldigt stort intresse för växtodling!

Just nu är ni inne på sjunde och åttonde generationen, kommer det att fortsätta så framöver?
– Absolut! Vi är väldigt stolta över det. Det har alltid varit ett familjedrivet företag och vi kommer att fortsätta med det i framtiden. Som familj spenderar vi väldigt mycket tid tillsammans på gården, och vi trivs väldigt bra med det. Min fru Sara tar hand om redovisningen och sen är det Magnus och sönerna Alexander och Johan som tar hand om all produktion. Under höst- och vårsäsongerna tar vi in extern hjälp om det behövs.

Vi fick höra att havregryn var er först produkt ni lanserade, varför just havregryn?
– Vi odlar framförallt mycket ekologiskt havregryn sedan tidigare och det är något vi har lyckats väldigt bra med. Vi har en bra kontroll över våra processer och dessutom finns det väldigt hög efterfrågan på havregryn. Det föll sig naturligt med andra ord.

Vad skulle du säga skiljer era produkter från konkurrenterna då?
– Vi har få mellanhänder, vilket gör att vi får full kontroll över hela processen, från skörd och hela vägen till torkning. Vi tröskar även havren så fort den är mogen, då är den i sin absolut bästa form. Vi vill kunna leverera spannmål av bästa kvalitet. Generellt strävar vi ständigt efter att utvecklas och uppskattar all feedback vi får från våra konsumenter.

”Vi utför regelbundet omfattande kvalitets tester utav havre-grynen med hjälp av labbtester. ”

”Vi har hög transparens gällande hela vår process, alltifrån när vi sår våra frön till när det ska skördas. ”

Hur vet man att det är bra kvalitet på havren då?
– Man kan urskilja kvalitén på havren genom hur vit den är faktiskt. Nordiska havregryn är till exempel väldigt populära utomlands då vi i Norden producerar stora och ljusa havregryn.
Vi utför regelbundet omfattande kvalitets tester utav havregrynen medhjälp av labbtester.

Vilka krav finns det för alla kalla havre ekologiskt?
– Vi måste såklart följa KRAVs regelverk. Men kortfattat måste spannmålet produceras på ett så naturligt sätt som möjligt. Det ska inte finnas någon kemisk ogräsbehandling och gödsel får bara komma från vissa djurslag där allt från kost till hur intensiv produktionen är granskas. Vi tycker det är bra att hela produktionen granskas noga, inte bara vårt arbete utan även resurserna vi använder oss av.

”Vi har hög transparens gällande hela vår process, alltifrån när vi sår våra frön till när det ska skördas. ”

Vad är fördelen med lokalproducerad mat tycker ni?
– Väldigt många, men vi skulle framförallt säga att konsumenten vet precis vart maten kommer ifrån. Vi har hög transparens gällande hela vår process, alltifrån när vi sår våra frön till när det ska skördas.

Finns det någon produkt ni är extra stolta över?
Kommer ni utöka sortimentet kanske?
– Inte direkt! Vi odlar 13 olika grödor, sen tillkommer träda, Timotejfrö och m.fl. Vi är väldigt stolta över allt vi gör. Vi får väldigt fin kvalitet på det vi producerar. När det gäller att släppa fler produkter så planerar vi att släppa en ny produkt om året, sporthavre med hög proteinhalt är en sådan. I tankarna har vi även ärter, bönor och haveris.

Framtiden då? Känns den spännande?
– Visst gör den det! Vi vill utöka våra produkter och satsa på ett större område för ekologisk odling. Vi vill öka vår användning av förnybar energi som solenergi och vi planerar att anlägga en våtmark. Pratar vi om ekonomin så vill vi gärna öka lönsamheten också. Vi vill kunna livnära oss på verksamheten och ge samma möjlighet för våra barn i framtiden. Ökar vi produktionen och säljer mer för att få högre efterfrågan på våra produkter så är det kanon.

Sist men inte minst, några tankar om era utmaningar och möjligheter framöver?
– Tekniken inom lantbruket utvecklas ständigt och det är viktigt att vi hänger med gällande det. Ny teknik ger oss flera möjligheter, till exempel så kan vi nu koppla kontoret till traktorn för att kunna felsöka direkt. En utmaning som vi jobbar med är att hitta ett sätt att behålla näringsämnena i jorden, så dom inte går ut i vattendrag och sjöar.

Magnus, Alexander och Johan – Vi har fått svar på väldigt mycket! Stort tack er tid.
– Tack själva!

SENASTE NYTT PÅ

@torsjovaxt