Ingredienser (ca: 10st) | Gör så här |
---|---|
25 g Färsk jäst/ 2,5 tsk torrjäst 0,5 dl Ljummet vatten (50 g) 1,5 dl Törsjöväxt Havregryn (55 g) 2,5 dl, Vatten (250 g) 50 g Smör/Margarin 1,5 dl Mjölk (150 g) 4 msk Sirap/Socker 1 tsk Salt 7 dl Vetemjöl/Rågsikt/Mjölmix (420 g)
|
1. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med 0,5 dl ljummet vatten. 2. Blanda havregryn och vatten i en kastrull och koka till en gröt (ca 2 min). 3. Tillsätt smöret i klickar och rör om tills smöret har smält. 4. Rör ner mjölken i gröten. 5. Tillsätt gröten i degbunken. 6. Tillsätt socker/sirap, salt och mjöl och arbeta ihop degen med en elvispens degkrokar. 7. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. 8. Stjälp upp degen i 10 bitar. Doppa bitarna i mjölet och forma dem till runda bullar med lätta rörelser. Degen ska vara lös. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter. 9. Grädda i nedre delen av ugnen i 255 grader i ca 10-12 minuter. 10. Låt dem svalna på ett galler under bakduk. |
Ingredienser (ca: 10st)
25 g Färsk jäst/ 2,5 tsk torrjäst
0,5 dl Ljummet vatten (50 g)
1,5 dl Havregryn (55 g)
2,5 dl Vatten (250 g)
50 g Smör/Margarin
1,5 dl Mjölk (150 g)
4 msk Sirap/Socker
1 tsk Salt
7 dl Vetemjöl/Rågsikt/Mjölmix (420 g)
Gör så här
1. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med 0,5 dl ljummet vatten.
2. Blanda havregryn och vatten i en kastrull och koka till en gröt (ca 2 min).
3. Tillsätt smöret i klickar och rör om tills smöret har smält.
4. Rör ner mjölken i gröten.
5. Tillsätt gröten i degbunken.
6. Tillsätt socker/sirap, salt och mjöl och arbeta ihop degen med en elvispens degkrokar.
7. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
8. Stjälp upp degen i 10 bitar. Doppa bitarna i mjölet och forma dem till runda bullar med lätta rörelser. Degen ska vara lös. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i 255 grader i ca 10-12 minuter.
10. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Vid servering
Dela bullarna och lägg på ditt favoritpålägg.