SMÖRGÅSBULLAR MED HAVREGRYN

Ingredienser (ca: 10st) Gör så här

25 g Färsk jäst/ 2,5 tsk torrjäst

0,5 dl Ljummet vatten (50 g)

1,5 dl Törsjöväxt Havregryn (55 g)

2,5 dl, Vatten (250 g)

50 g Smör/Margarin

1,5 dl Mjölk (150 g)

4 msk Sirap/Socker

1 tsk Salt

7 dl Vetemjöl/Rågsikt/Mjölmix (420 g)

1. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med 0,5 dl ljummet vatten.

2. Blanda havregryn och vatten i en kastrull och koka till en gröt (ca 2 min).

3. Tillsätt smöret i klickar och rör om tills smöret har smält.

4. Rör ner mjölken i gröten.

5. Tillsätt gröten i degbunken.

6. Tillsätt socker/sirap, salt och mjöl och arbeta ihop degen med en elvispens degkrokar.

7. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

8. Stjälp upp degen i 10 bitar. Doppa bitarna i mjölet och forma dem till runda bullar med lätta rörelser. Degen ska vara lös. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.

9. Grädda i nedre delen av ugnen i 255 grader i ca 10-12 minuter.

10. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Ingredienser (ca: 10st)

25 g Färsk jäst/ 2,5 tsk torrjäst

0,5 dl Ljummet vatten (50 g)

1,5 dl Havregryn (55 g)

2,5 dl Vatten (250 g)

50 g Smör/Margarin

1,5 dl Mjölk (150 g)

4 msk Sirap/Socker

1 tsk Salt

7 dl Vetemjöl/Rågsikt/Mjölmix (420 g)

Gör så här

1. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med 0,5 dl ljummet vatten.

2. Blanda havregryn och vatten i en kastrull och koka till en gröt (ca 2 min).

3. Tillsätt smöret i klickar och rör om tills smöret har smält.

4. Rör ner mjölken i gröten.

5. Tillsätt gröten i degbunken.

6. Tillsätt socker/sirap, salt och mjöl och arbeta ihop degen med en elvispens degkrokar.

7. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

8. Stjälp upp degen i 10 bitar. Doppa bitarna i mjölet och forma dem till runda bullar med lätta rörelser. Degen ska vara lös. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.

9. Grädda i nedre delen av ugnen i 255 grader i ca 10-12 minuter.

10. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Vid servering
Dela bullarna och lägg på ditt favoritpålägg.

SENASTE NYTT PÅ

@torsjovaxt